Bij psychische decompensatie ben je dus gewoon….

Ik zag Theo Hiddema in een praatprogramma een tijdje geleden. Hij vertelde dat hij ‘er even helemaal klaar mee was’ maar dan met ingewikkelde woorden. Hij gebruikte de term psychische decompensatie. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik heb het opgezocht en het is gewoon een duur woord voor overspannen. Aha…

Wat is psychische decompensatie?

Decompensatie betekent verstoring van het evenwicht door een afnemende functie. Dit kan alle organen betreffen, maar ook je geest. Je psychische draaglast is dan zoveel zwaarder geworden dan je psychische draagkracht, dat je niet meer ‘normaal’ kunt functioneren. Je raakt overspannen. Hoe meer draaglast, hoe groter het risico op decompensatie. Ik spreek in dit geval liever over stressverzuim. Het kan maar duidelijk zijn waar we het over hebben.

De balans tussen draagkracht en draaglast

Je raakt natuurlijk niet zomaar uit evenwicht. Daar kan een langere tijd overheen gaan en is meestal een optelsom van factoren en omstandigheden. Dus ook met ‘hoeveel iemand op zijn bordje kan hebben’, zowel privé als op het werk. Dit is geen eenzijdige opsomming maar staat altijd in verhouding tot de mogelijkheden om bij te tanken. Waar is er rust, waar zijn de energiebronnen? Hoe snel iemand overspannen raakt, decompenseert of verzuimt vanwege stress, heeft onder andere te maken met:

  • * Je karakter: sommige mensen zijn gewoon eerder uit hun evenwicht gebracht dan anderen. ‘Het is de aard van het beestje’ zeiden ze vroeger al.
  • * Je gezondheid: heb je een gezonde levensstijl, eet je gevarieerd en beweeg je genoeg, rust je voldoende? Daarmee versterk je je draagkracht.
  • * De gebeurtenissen die je meemaakt: een hevige periode van stress, een trauma of ernstige ziekte of zelfs financiële problemen: je draaglast wordt dan te zwaar.
  • * De sociale steun die je krijgt: heb je een netwerk en/of collega’s waar je op terug kunt vallen? Kun je je verhaal kwijt? Als er begrip is voor jouw gevoelens, dan heb je grotere kans niet overspannen te raken.
  • * Je werk: heb je werk en kun je je tempo en werkzaamheden aanpassen aan de omstandigheden? Dan is het risico op overspannen raken kleiner.

Ernstige psychische decompensatie kan leiden tot een burn-out, een depressie of zelfs een angststoornis of psychose. Het is dan heel waarschijnlijk dat je je oorspronkelijke werk niet meer kunt uitvoeren. Dan kan je terecht komen in het 2e spoor en word je begeleid naar ander werk.

Herstellen

Het is natuurlijk een open deur, maar heel belangrijk is het proces van herstel. Want hoe moet je ooit weer goed functioneren op de arbeidsmarkt als je de balans niet hebt teruggevonden? Als arbeidsdeskundige word ik bij het 2e spoor ingezet om de re-integratiebegeleiding te verzorgen. Bij stressverzuim richt ik mijn aandacht dan niet alleen op de arbeidsmarktbenadering, maar ook op herstelwerk en herstelbestendiging. Dan is er dus sprake van een combinatie tussen herstelcoaching en 2e-spoor werk.

Je staat er niet alleen voor

Hiddema is gestopt met zijn werk voor de Tweede Kamer, hij liet weten politiek arbeidsongeschikt te zijn. Maar voor de meeste mensen die ziek zijn is stoppen helemaal geen optie. Zij moeten nog jaren doorwerken. Iedereen die te maken heeft met stressverzuim herkent dat het wel iets meer is dan ‘er even klaar mee zijn’. Er zal energie gaan zitten in de zoektocht naar nieuw werk. Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je (via je werk) om hulp vragen. Neem contact op voor een vrijblijvend informatief gesprek.

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Contact